Siirry sisältöön

Seksissä on vetoa ja pitoa

Turun sosiaali- ja terveyslautakunta esitti aiemmin syksyllä maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille nuorille. Tämä olisi erittäin tervetullut uudistus nuorten terveydenhoidon kannalta. Siksi mielestäni olikin harmi nähdä 22.10. Turun kaupunginhallituksen kokouksen pöytäämässä kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä seuraava lause:

“Lautakunnan ehdotus alle 25-vuotiaille kohdennetun maksuttoman ehkäisyn käyttöönotosta (+0,4 milj. euroa) ei sisälly talousarvioesitykseen.”

Väestöliitto suosittelee maksuttoman ehkäisyn käyttöönottoa alle 25-vuotiaille kaikkiin kuntiin. Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan esitykseen kuuluvat hormonaaliset ehkäisymuodot sekä kierukat. Näiden lisäksi väestöliitto suosittelee kondomeja ja itse toivoisin lisäksi maksuttoman ehkäisyn piiriin suuseksisuojia. Tämä yhdistelmä antaisi nuorille mahdollisuuden ottaa vastuuta omasta seksuaaliterveydestään riippumatta heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan, sukupuolestaan tai ennen kaikkea varallisuudestaan.

Maksutonta ehkäisyä perustellaan usein sen välittömien taloudellisten hyötyjen kautta. Maksuton ehkäisy vähentää raskaudenkeskeytyksiä ja seksitautitartuntoja. Sen lisäksi maksuttoman ehkäisyn saatavuus lisää suoraan ehkäisyn käyttöä. Maksuton ehkäisy onkin erityisen tärkeää kohdistaa juuri nuorille, sillä niin raskaudenkeskeytykset kuin seksitautitartunnatkin kasaantuvat heille.

Maksuton ehkäisy on kuitenkin myös kaupunkien veto- ja pitovoimatekijä. Nuorten on helpompi muuttaa alueelle, jossa heidän terveydestään, seksuaaliterveys mukaanlukien, pidetään huolta. Erityisen tärkeä maksuton ehkäisy on kaupungeissa, jonne koulutusmahdollisuudet (ja sitä myötä usein myös nuoret) keskittyvät. Turku kahdella yliopistolla ja neljällä ammattikorkeakoululla sekä sekä lukuisilla toisen asteen oppilaitoksilla ei ole tästä poikkeus. Vastaavasti perheen perustaminen on mielekkäämpää alueella, jossa aidosti panostetaan mahdollisten jälkeläisten terveydenhuoltoon.

Toivonkin siis, että päättäjät pohtivat kyseistä kirjausta tarkoin tulevassa päätöksenteossa. Nyt on mahdollisuus lisätä Turun vetoa ja pitoa. Turvallisella seksillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *